Palacsintarózsa, a megúszós csodadesszert – Nem csak Valentin-napra!

Minden évben fejtörést okoz, hogy mit süssek a szerelmemnek Valentin-napra. Mert joggal gondolja az ember, hogy a cukrászok szerettei el vannak kényeztetve sütifronton. Kényeztetném is mindenféle finomsággal a kedvesemet, de nála a sütemény fogalma megszűnik a palacsintánál és a piskótánál. Ezzel szemben az én fejemben bonyolultabbnál bonyolultabb cukrászkreálmányok jelennek meg, közben meg a két kisgyerekünk mellett semmire se jut idő. Ezt a három tényezőt akartam valahogy idén egyensúlyba hozni, és megszületett a rózsapalacsinta. Szuperül néz ki – első randisoknak különösen ajánlom, tuti siker lesz – egyszerű, nem kell hozzá különleges alapanyag, és hamar elkészül. Creatorunk, Nagy Fruzsi cukrász írása – recepttel.
–
Palacsintarózsa egy kis csavarral
Azt hiszem, a palacsinta pont az a recept, ami hasonlít a piskótához (erről nemrég írtam). Mindenkinek van egy tuti receptje. Nekem a legkedvesebb palacsinta élményem a bátyámhoz köthető: ha a családtagjaimat egy sütijelzővel illetném, ő lenne Mr. Palacsinta. Talán ezért is áll a szívemhez közel ez a desszert. Viszont szeretek új ízeket kipróbálni, és az egyik kedvenc, Nürnbergben található ázsiai kávézómban ettem egy nagyon különleges palacsintatésztát. Természetesen elkértem a receptet, ami csak egy kicsit tér el a szokásos magyar változattól, de pont ettől lesz lágy, puha, már-már krémes a végeredmény. Ezt a verziót hoztam el ma nektek.
Hozzávalók:
- 2 db tojás
- 95 g liszt
- 225 ml tej
- 30 g cukor
- 25 g olvasztott vaj
- 1 csipet só
- piros ételszínezék (opcionális, de más színt is lehet választani)
@wmn.hu Mit süss Valentin-napra? Ha valami egyszerűre, de mégis látványosra vágysz, próbáld ki a WMN Creatorunk, Nagy Fruzsina rózsapalacsintáját! 👩🍳 A recept egyszerű, gyorsan elkészül, és különleges alapanyagok sem kellenek hozzá – tökéletes választás akár első randira is. 😍 Hozzávalók: 🍳 2 db tojás 🌾 95 g liszt 🥛 225 ml tej 🍬 30 g cukor 🧈 25 g olvasztott vaj 🧂 1 csipet só 🎨 Piros ételszínezék (opcionális, vagy választhatsz más színt is) A teljes receptért és Fruzsi tippjeiért keresd a cikket a wmn.hu-n! #wmn #wmnmagazin #wmncreator #recept #palacsinta #valentinnap ♬ eredeti hang – WMN Magazin - WMN Magazin
Elkészítés:
-
Az összes hozzávalót egy magasabb falú edénybe öntjük, majd egy botmixer segítségével homogénre keverjük.
Tipp: Sokkal gyorsabb botmixerrel vagy turmixszal dolgozni, és így a tészta sem marad csomós.
-
Először felhevítünk pár csepp olajat, és kisütünk 7-9 kisebb palacsintát. 2-3 palacsinta sütése után szoktam pár csepp olajat a serpenyőbe csepegtetni, de ez csak akkor szükséges, ha letapadnának a palacsinták. Nem kell tökéletesnek lenniük, mert úgyis ki fogjuk szúrni őket.
-
Ezután jöhet 6-8 nagyobbacska palacsinta, itt sem fontos, hogy teljesen kitöltse a massza a serpenyőt, mert ezeket is ki fogjuk szúrni.
Tipp: Nincs szükség palacsintasütőre, hagyományos serpenyőben is megsüthetők.
-
Ha kicsit kihűltek, két különböző kör alakú kiszúróval – én 9 cm és 12 cm átmérőjűt használtam – szúrjuk ki őket.
Tipp: Kör alakú kiszúró lehet egy pohár vagy egy tál is, a palacsinta ugyanis olyan vékony, hogy könnyedén el lehet azokkal is vágni.
-
Csokis mogyorókrémmel vagy lekvárral kenjük meg, és hajtsuk félbe a palacsintákat.
-
A kisebb méretűeket egy sorba rendezzük úgy, hogy a felénél egymást fedjék.
-
Ezután az egyik végéről kezdve feltekerjük őket. Ez lesz a rózsa belseje.
-
A nagyobb félbehajtott palacsintákat pedig kívülről is megkenjük a krémmel, majd egyesével odatapasztjuk őket a rózsa belsejéhez.
Tipp: A kiszúrt palacsinta maradékát, ha nem akarjuk megenni, nem kell kidobni. Csodás minirózsákat készíthetünk azokból is, csak egyszerűen csavarjuk fel őket, és a végét kenjük meg krémmel, hogy úgy is maradjon, ne essen szét.
-
Sokféleképp tálalhatjuk, eperrel, tejszínnel, szórócukorral – használjuk a fantáziánkat!
Szinte minden cukrász találkozott már mesterséges vagy természetes színezékkel. A legtöbbet használt szín a piros, és annak árnyalatai. Jó példa erre egy epres tortaszelet. Mindenkinek egy szép rózsaszín sütemény jut róla eszébe. Ezzel szemben az igazság az, hogy ha epret adunk a felvert tejszínhez, sokszor egy szürkésrózsaszín árnyalatot kapunk.
Ezért az élelmiszeripari és cukrászkörökben is elterjedt, hogy az epertortához piros színezéket adunk, hogy kiküszöböljük ezt a problémát. Véleményem szerint nem kell félnünk a mesterséges színezékektől, mivel kis mennyiségben használjuk őket. Ez 1–3 g-ot jelent. Azonban fontos, hogy a csomagoláson feltüntetett információkat figyelembe vegyük. A piros és árnyalatai nagyobb mennyiségű fogyasztása kedvezőtlenül hathat a gyerekek idegrendszerére, okozhat koncentráció- és figyelemzavart is.
Ha ételfestéket vásárolunk, figyeljünk a minőségre! Nekem az a tapasztalatom, hogy egyes nagyáruházakban kapható, olcsó, majdnem vízállagú ételfestékek a tojásfestésen kívül nem sok mindenre jók. Érdemes cukrászellátó boltokban, webshopokban vásárolnunk.
Tarts velem jövő héten is!
Minden héten hozok nektek egy süteményt, aminek elkészítése közben együtt tanulhatunk. Senki sem született profinak, és ha el kellene árulnom, mennyit hibáztam már a cukrászati termékek készítése közben, valószínűleg tátva maradna a szátok. Én már csak mosolyogva gondolok vissza ezekre a bakikra, de ez inspirált, hogy egy olyan szakmai tudást adhassak át nektek, amivel ti már át tudjátok hidalni a felesleges akadályokat.
Ha eddig nem mertetek belevágni a sütésbe, vagy sok kudarc ért benneteket egy-egy sütemény elkészítésekor, akkor tartsatok velem, és süssünk együtt! Tippek, trükkök és módszerek, klasszikus és különleges receptekkel ötvözve, amikkel a sütés nemcsak élmény, de siker is lesz!
További tippekért, trükkökért, receptekért kövesd Nagy Fruzsi Cukrász titkok oldalát a Facebookon is!
Kiemelt kép: Nagy Fruzsi